2008.12.09.

Karácsonyfa díszítés a Heim Pál Gyermek Kórházban

(szabad föld online)

A Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítványt támogatják azok, akik decemberben a Telekom Adományvonalat hívják a 1788-as számon. Minden hívás 100 forint támogatást jelent. Az alapítvány azért dolgozik, hogy a betegek kórházban töltött idejét megkönnyítse.

"A mi alapítványunk nem az államot pótolja, hanem magukat az embereket" – a szolgálat ezzel a jelmondattal indította útjára az első segítő programját 1998-ban, a fővárosi Szent Margit Kórházban. Önkénteseik pótolni szerették volna a hiányzó anyákat, apákat és gyerekeket, akik nem lehettek mindig kórházban fekvő rokonaik mellett.

Az alapítvány a kezdetek óta azért dolgozik, hogy a betegek kórházban töltött idejét megkönnyítse. Rendszeres önkéntes szolgálatot vállalnak egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben, ahol a fizikai és lelki támaszadáson kívül különböző szabadidős és kulturális programokat szerveznek az ott fekvőknek, tehermentesítve ezzel a kórházi dolgozókat.

A szervezet önkéntesei jelenleg nyolc kórházban, két idősek otthonában és egy állami intézményben vannak jelen. Tavaly 350 önkéntesük 13 ezer munkaórában teljesített szolgálatot, több mint 20 ezer betegnek segítve. Az alapítvány a befolyt összeget újabb önkéntesek toborzására és képzésére fordítja, valamint szeretnék a segítő programot tíz újabb kórházban bevezetni.

Ismert hazai sztárok, Temesvári Andrea, Szekeres Nóra, Erdőhegyi Brigitta és Bartók Eszter még október végén díszítették fel azt a fenyőfát, amelyben egy ideig a budaörsi KIKA vásárlói gyönyörködhettek, ám ezt most, az ünnepek közeledtével az áruházlánc a kis betegeknek ajándékozta. A Heim Pál Gyermekkórházban a gyerekek meglepődtek, hogy már most megérkezett a Jézuska, de hamar túlestek a csodálkozáson, annyira magával ragadták őket a csillogó díszek, és persze az ajándékok.

– A gyönyörű fenyőfa el-elvonja a picik figyelmét, s így nem gondolnak arra, hogy fájdalmas dolog történik velük a doktor bácsinál – mondja dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Gyermekkórház orvos igazgatója.

Temesvári Andrea és Erdőhegyi Brigitta nagy örömmel segédkezett az átadón is, ahol ajándékokat is kaptak a kicsik. Világhírű teniszezőnk azért is vállalta a nemes felkérést, mert három kisgyermek édesanyja – a hétvégén a családjával elutazott Lappföldre, ahol meglátogatták az igazi Mikulást.

– Óriási élmény volt – meséli. – A gyermekeim személyesen találkoztak a Mikulással, ami hatalmas örömöt jelentett számukra, de nekem és a férjemnek is örök emlék marad. Sajnálom, hogy a kórházban lévő gyerekeknek ekkora meglepetéssel nem tudtam szolgálni, de a karácsonyfa átadásán lehetőségem volt egy kis mosolyt csalni az ijedt arcocskákra.

Erdőhegyi Brigitta, aki Sophia Loren fiának budapesti esküvőjén – a magyar menyasszony felkérésére – énekelt, szívesen vesz részt az ünnephez kapcsolódó jótékonysági eseményeken. Az énekesnő hetek óta karácsonyi lázban ég, már az ajándékokat is megvette, és a lakása is egyre inkább átveszi az ünnep hangulatát.

Az Adományvonal (1788) a Magyar Telekom vezetékes és mobil hálózatából érhető el, a hívás és az sms-küldés ára 100 forint.