2008.11.27.

Szükség van a playbackre?

(zene.hu)

A kínai Kulturális Minisztérium januártól életbelépő szigorításának véglegesítéséhez a hónap végéig várja a szakma és a közönség javaslatait - közölte a minisztérium egyik tisztségviselője. Sun Qiuxia szerint a profitorientált művészeknek tátogással nem szabad becsapniuk a közönséget – tudatta az MTI.

Az a személy vagy szervezet, akit, vagy amelyet egy kétéves ciklus során legalább kétszer "tettetésen" érnek, a működési engedély bevonására számíthat. Az ázsiai országban a playback a nyolcvanas évek elejétől kezdve, az "élő" tévé- és gálaműsorok térhódításával vált megszokottá.

A Kulturális Minisztérium a tátogás elleni szabályzatában azt is kiköti, hogy a jótékonysági rendezvényeken részt vevő kínai előadók az ilyen fellépések után nem kaphatnak tiszteletdíjat.

A szabályozás szövege szerint a költségek levonása után megmaradó összes bevételt a felajánlásban megnevezett célra kell fordítani. A szervezeteknek és egyéni előadóknak a jótékonysági események után 10 napon belül kell nyilatkozniuk a költségeikről és bevételeikről.

Erdőhegyi Brigi sem tartozik a tátogók közé. A csinos szőke énekesnő elmondása szerint nem is szokott ilyen fajta fellépést vállalni.

- Egyetértek a hírben foglaltakkal. Én több okból is ellenzem a playbacket, mert fontosnak érzem, hogy ragaszkodjunk ezekhez az alapvető értékekhez – nyilatkozta.

zene.hu 2008.11.27