2006.01.02.

Egy ösztönös díva

(Mix Magazin)

Schubert Éva szabadságtudata és elementáris ereje vette le igazán a lábáról, meg a '20-as, '30-as évek jazz- és swing világa. S bár a hetvenes évek hangulata távol áll tőle, csakúgy, mint John Lennon zenéje, békeaktivistaként biztosan csatlakozna az egykori legendához. ERDŐHEGYI BRIGITTA a balett világából alázatot hozott, s tudja, áldozat nélkül nincs eredmény.

- A Humanista Mozgalom Békejel Plusz 2005 programját támogatod más hírességekkel együtt, elítélve az erőszak minden megjelenési formáját. A te ötleted volt a "Csak élsz" című Békedal Is. Szerinted, mit tehet egy Ilyen dal, illetve az erőszak ellen Ilyen formában tiltakozó hírességek?

- Nem vagyok naiv, tudom, hogy ez csepp a tengerben. És nem vagyok sem politikus, sem gazdasági szakember, de látom, milyen erők - mint például a hatalomvágy - működtetik a romboláshoz vezető folyamatokat. Ezeken nem változtathat egy dal, de, ha a saját szakmáján belül mindenki felelőséggel gondolkodna, talán fordulhatna a világ. Ha az emberek mindig emlékeznének arra, mennyi mindenen mentünk keresztül, talán a történelem sem ismételné folyton önmagát. Nyilván, a Békedal megszületésétől még nem változnak meg a politikusok. Ez illúzió lenne. De úgy vélem, kötelességem a hivatásom segítségével szót emelni az erőszak ellen, és eszébe juttatni az embereknek, mennyi szépség vesz körül bennünket. Amit sokkal jobban kellene óvnunk.

- Naivság, vagy nem: te hiszel a világ jobbításában? Hogy markánsan megváltozhatnak a dolgok körülöttünk?

- Mindig minden változik, ahogy az emberek is. Talán ezek a változások egyszer olyan irányba indulnak el, melyek a jobbulást hozzák. Bízom ebben, függetlenül attol, hogy mennyi esélyt látok rá. Kell, hogy legyen bennünk szándék és akarat, felelős gondolkodás.

- A Humanista Mozgalomhoz fűződik a december 10-i John Lennon Béke nap. Gondolom, békeaktivistaként közel áll hozzád az egykori énekes eszmeisége, de a zenei világával is tudsz azonosulni?

- Igazság szerint a hatvanas, hetvenes évek stílusa nagyon távol áll tőlem.

- Érzelmileg, külsőségeiben, zenében, vagy hangulatában?

- Úgy összességében. Tudom, hogy csodálatos zenék és filmek születtek abban az időben, de nem érzem magaménak a korszak hangulatát.

- Pedig a hippimozgalmat is az erőszak elleni tiltakozás hívta életre.

- Igen, de az akkori változások – még ha törvényszerűek is voltak -, távol állnak tőlem. Zeneileg pedig egyáltalán nem érint meg. Elismerem John Lennon munkásságát, de nem hallgatom a zenéit. Sőt, a nyolcvanas évek diszkó-világát is elkerülöm.

- Akkor zenei stílusban messzebb kell utaznunk az időben...

- A '30-as, '40-es évek zenéi fognak meg igazán. Ez sok problémát vetett fel a lemezem készítésekor, annyira bele ragadtam a jazz-es, swing-es zenei világba. Kikapcsoltam minden mást. Szerettem volna átmenteni némi hatást a lemezemre is.

- Nekem úgy tűnik, többnyire az ösztöneidre hagyatkozol. Tehát nem feltétlenül keresel magyarázatot arra, mi vonz, és mi taszít.

- Ez így van. Az ösztöneim ráadásul olykor előbbre járnak, mint én magam. Ezt próbálom tudatossággal kompenzálni, de többnyire bízom az ösztöneimben.

- Ha az emberi kapcsolatokban is az ösztönösség vezérel, nem lépsz túl gyakran ingoványos talajra?

- Megvan a maga veszélye. Sokszor érzem, hogy olykor túlzott ellentmondás munkál bennem. Egyazon időben és helyen, ugyanazon dologhoz kétféleképpen tudok viszonyulni, s ez folyamatos feszültséget okoz. Ez akár a színpaddal, a médiával kapcsolatban is igaz lehet. Szeretném lecsupaszítani, tisztábban látni a dolgokat és saját magamat.

- Tudom, lépten-nyomon Sophia Lorenről kérdeznek. Mi jut eszedbe először róla?

- Az, hogy a fotósok előtt milyen kőkeményen adta a dívát, de ahogy kizárták a nyilvánosságot, lazán ült a fotel karfáján és édesanyaként élvezte a fia esküvőjét.

- Szerinted egy dívának kötelessége folyton a legjobb formáját hoznia a nagyközönség előtt? Mekkora "bűn", ha olykor kiesik a szerepéből?

- A valódi díva sem örökké nagyasszony, de ez csak akkor vállalható, ha nem felvett a szerepe. Sophia Loren dívasága belülről fakad, csakúgy, mint a hétköznapibb énje, az anyasága. S egyik sem színjáték, mert ebből áll ő, s ettől hiteles mások szemében.

- Schubert Éva színjátszó óráira jártál az Arany János utcai musical stúdióba. Olvastam, mennyire elvarázsolt téged a személyisége. Mivel vett le a lábadról?

- Róla csak elragadtatással tudok beszélni, olyan elementáris erejű nő. Elképesztő szabadságtudattal él, s minden pillanatban vállalja a véleményét. Tudja, hogy vannak rossz dolgok az életben, de szerinte nem szabad belesüppednünk ebbe. S neki ezt el is hiszi az ember. Olyan atmoszférát teremt maga körül, ami bárkit levesz a lábáról. Lehengerlő ember, elképesztő drámai erővel.

Mix 2006. január