2005.04.05.

Adj még esélyt!

(Elite magazin)

Munkával tölti az idei évet Erdőhegyi Brigitta, hiszen néhány hete jött ki maxi CD-je Engedj el! címmel, tavasszal pedig szeretne nagylemezt meg jelen-tetni. A cél az volt, hogy olyan modern lemez legyen, amely megszólítja az embereket. Ez azonban nem egyszerű, hiszen nagyon vékony mezsgye az, amely megfelel a közízlésnek, de mégis több annál.

A lemez előkészületei már az esküvő előtt egy évvel elkezdődtek, s a fele kész volt, amikor jött a felkérés: énekelne-e Brigitta Sophia Loren fiának, Carlo Pontinak és Mészáros Andreának az esküvőjén. A menedzser, Kiss József aki jól ismerte az olasz show-biznisz világát, megemlítette Sophia Loren menedzserének, Carlo Giustinak, hogy meghallgatná-e az énekesnőt. Egy maxi CD végighallgatása után az olasz azonnal rábólintott.

- Egyszer csak megjelent az esküvő előtt egy csapat újságíróval, hogy meg nézze a műsoromat. Ledermedtem. Az esküvőn sem izgultam annyira, mint akkor! Szerencsére a repertoáromban dzsessz-standardeken kívül olasz és spanyol latin számok is voltak, ezeket pedig mindig eredetiben éneklem. Elkezdtem az egyik latin számot, ők meg majd ki ugrottak a bőrükből örömükben. Nem tudtam, hogy az újságírók spanyolok... A műsor végén rögtön interjút készítettek velem. Emlékezetes este volt! Külföldről is érkeznek felkérések, megtalált például az LJ Music Records, egy miami székhelyű lemezkiadó társaság.

A művészet iránti szeretet az egész családra jellemző. Operaénekes nagypapával s egy színésznővel a felmenők között nem véletlen az elhivatottság. A kislányt hároméves korában művészi tornára íratták, s mert ügyes volt, a nemsokára felvették a balettintézetbe.

- Imádtam a tornát és a balettet, de érdekelt a mozi, a színház, a zene és az éneklés is, úgyhogy jelentkeztem a Harlekin Gyermekszínházba. Akkor tudatosodott bennem, hogy a musical műfaja az, ahol az előadásmód legalább annyira fontos, mint a mozgás és a zene. Kamaszkoromban a musical stúdióba jártam Schubert Évához. Mire eljutottam oda, hogy a hangomat képezzem, már majdnem felnőttem.

- Mindig vágytam rá, hogy valamit közvetíthessek az embereknek. Amikor elkezdtem énekelni, furcsán néztek rám: egy 18 éves lány miért akar dzsesszt énekelni? Kis időre el is tértem tőle, hiszen Makai Zoli (a Hajnal című Groovehouse szám szerzője) hívott, hogy szívesen dolgozna velem. "Adj még esélyt!" lett a dal címe, amivel a Pozitív zenekar indult. A közös munka után visszatértem a dzsesszhez. Garay Attilánál, a világhírű dzsessz-zongoristánál tanultam dzsesszéneket. Jelenleg egy, a 20-as, 30- as évek világát idéző budapesti dzsesszklubban énekelek. Életem legfelszabadultabb, legboldogabb percei, amikor a színpadon lehetek és énekelek. Ha lejövök, az összes félelmem előjön; ha nagy a nyomás rajtam, a színpadra menekülök. A magánéletben szeretem, ha irányítanak, ha elengedhetem magam, és civilben is szeretek nő lenni. Ugyanakkor szeretném, ha egyenrangú partnernek tekintenének. A személyiségem abszolút kettős: rák vagyok oroszlán aszcendenssel; tűz és víz. Ugyanabban a pillanatban tudnék menni és maradni. Társaságba is ritkán járok, "kipörgöm" magam a munkámban, az azonban lételemem.

Halmi Anett ELITE 2005 ÁPRILIS