2004.11.29.

Esküvői morzsák...

ÁLOM SZTORI – Fellépés az esküvőn

Meseszerű történet, amilyen az ember életében talán egyszer adatik meg… Neked tálcán kínálták?

-Nem, de számomra is hihetetlen! Sokáig nem is akartam elhinni… Amikor Sophia Loren menedzsere Carlo Giusti, felesége és spanyol újságíró barátai társaságában egy héttel az esküvő előtt megjelent és megnézték a műsoromat, akkor éreztem először biztosan, hogy "na ennek már fele sem tréfa…!"

Ezek szerint, már tudtál róla, csak nem vetted komolyan?

-Nem akartam elhinni! Kb. egy hónappal az esküvő előtt mondta a menedzserem, hogy én fogok énekelni, de úgy gondoltam, "nem élhetem bele magam, biztos lesz valami változás az utolsó pillanatban". De nagyon boldog voltam, hogy nem így történt !!!

Mit gondolsz, miért Rád esett a választásuk?

-Azt hiszem, nekik nem az számított, hogy magyarországi viszonylatban az ajánlott énekesnő elég ismert-e vagy sem. Nekik ez mindegy, hisz úgysem ismerik, csak a zene, teljesítmény számít!

De valahogy Rád találtak! Hiszel a véletlenekben?

-Semmi sem történik véletlenül, de biztos, hogy szerencsés vagyok! Valószínűleg szerencsés pillanatban találkozhatott a menedzserem egy olaszországi útján Carloval, akinek figyelmébe ajánlott… és aki most megragadta az alkalmat. Kíváncsi volt, eljött Budapestre és megnézett. Számomra is óriási volt a tét, de csak magamat kellett adni, mert pont ezt a hangulatot, ezt a "feelinget" keresték. Én csak énekeltem!

Mivel vetted le őket a lábukról?

-Bár nem tudtam, hogy spanyol újságírók is jönnek, a repertoáromban szerepelnek igazi "latinos" dalok is, amiket eredetiben spanyolul és portugálul énekeltem. "Magukon kívűl voltak a gyönyörtől", annyira tetszett nekik, mert nem szokták hallani ezeket a dalokat inkább csak angolul. De tetszett nekik az egész műsor! Rögtön készítettek velem egy interjút!

Ezek szerint épp ilyen zenét képzeltek az esküvőre? Nem is kellett változtatnod a repertoárodon?

-Igen, kifejezetten a '20-as, '30-as évek Amerikáját idéző dzsessz hangulatra vágytak, amit az ismertebb örökzöldek mellett, néhány ismeretlenebbel is fűszereztem. Így nem kellett változtatnom. Kb. hatvan-hetven szám van, amit állandóan énekelek, de érdekes, hogy az ismeretlenebbeket is ugyanúgy kérték, sőt énekelték is. Persze meglepetéssel is készültem az ifjú párnak egy igazi olasz szerelmes számot, a "Come Prima"-t vittem. Különben szinte csak angolul énekeltem. Többen meg is kérdezték, hogy ugye, amerikai vagyok...?

Az ifjú pár Mészáros Andrea és Carlo Ponti

Nem olvashattunk még vele és róla készült interjút, a fotók és az információk is többnyire épphogy elkapottak, amit sokan furcsállnak… A sajtó eléggé negatívan állt Andreához, minden szempontból. Te milyennek láttad őt?

-Ahogy eddig a sajtó megnyilvánult az Andreáról, abból semmi nem igaz! Egy nagyon aranyos, szép és okos nő. A sajtóval szemben támasztott távolságtartása pedig egyszerűen indokolható: zavarban van a szerénysége miatt! Egy fantasztikusan kedves, barátságos és "egyszerű" ember. Oda jött hozzám is többször, örült nagyon, hogy magyar zenészek játszanak az esküvőjén és a végén is gratulált, de szinte megijed a fotósoktól. Ez annyira hihetetlen? Szerintem teljesen természetes egy ilyen helyzetben… Erre nagyon jó pl. az esküvői főpróbájuk, amiről nekem is a biztonsági főnök mesélt...

Sztori: Az esküvőt megelőző péntek este 20h-kor a Bazilikában főpróba volt, amit természetesen a sajtó kiszimatolt és elég szép számban megjelentek az újságírók. A próba idejére nem volt lezárva a Bazilika, így bent az épületben is folyamatosan csattogtak a fényképezőgépek. Sophia Loren menedzsere, Carlo Justi megkérte az újságírókat, fotósokat, hagyják hogy a próba zavartalanul menjen, várjanak kint. "Cserébe", a próba után kint a lépcsőn lehet majd a párt fényképezni. A próba végén, a biztonsági főnök ezt megbeszélte a párral, akik erre rá is bólintottak. De mikor az Andrea meglátta a fotósokat, olyan pánikba esett, hogy megfeledkezett mindenről és rohanvást beugrott az ott álló kocsiba, ahova természetesen húzta magával Carlot is.

Persze a biztonsági főnök szóvá tette, hogy a forgatókönyv szerint megkellett volna állni a fotósok kedvéért, Andrea egyszerűen annyit mondott:" jaj bocsánat, legközelebb szóljatok rám, mert annyira izgatott vagyok és elfelejtettem..."Egyébként egy bűbáj!

A FLÖRT.EDUÁRDO és BRIGI ?

Az igazi csemege egy kicsit mindig pikáns…A vőlegény öccse, az ifjú Ponti, aki szereti a nagyvilági életet és a nőket, meglepő módon egyedül érkezett Budapestre és az esküvőre. Ott azonban, miután meglátott és megismert Téged, állítólag nem tágított mellőled...?

-Eduárdo Ponti egy igazi úriember! Van barátnője, de valamilyen okból tényleg egyedül jött így talán még felszabadultabban mulatott a vacsora után. Énekelni is szeretett volna a friss házasoknak, így elkérte tőlem az egyik Frank Sinatra kottát, amihez a szöveget azonban nem tudta teljesen. Úgyhogy elvonultunk egy kicsit az akadémiai könyvtárba, hogy lediktálhassam a szöveget.

Nem értette félre senki ezt a helyzetet?

-Nem, Eduárdo közeledése abszolút közvetlen és baráti volt, semmiféle tolakodást nem vettem észre... Bár volt egy aranyos sztori:

Amikor lediktáltam a szöveget, volt egy rész, ahol a szöveg igy szól: "darling kiss me"… amire ő hevesen tiltakozott és nevetve inkább "baby kiss me"-re javította és írta át.Elénekelte a dalt és utána a kottámra kértem tőle egy autógramot. Mosolyogva aláírta, de ahhoz a feltételhez kötötte, hogy akkor arra a kottára, amire ő a szöveget felírta, én is írjam alá. Mosolyogva megtettem amit kért, ezután a zenészeim javasolták, hogy a "fülledt teremből" egy picit menjünk levegőzni...

Azt hiszem, mindenki folytatást vár. Ha még egy magyar lány kerülne a Ponti családba az világszenzáció lenne...!

- Az este folyamán még többször beszéltünk, kérte, hogy énekeljek a saját lemezemről is. Elénekeltem az Engedj el és az Ezeregy éj c. számokat, ami után odajött hozzám és megkért, hogy amint megjelenik az album szeretné ha az övé lenne az egyes sorszámú dedikált példány. Nagyon tetszett neki. Egy kedves, intelligens fiatalember, de szerelem nem alakult ki, talán inkább egyfajta barátság...

SOPHIA LOREN:A FILMCSILLAG ezúttal anya szerepben

Sophia Loren igazi csillag! Olyan sztár, aki a világon bárhol és bármikor megjelenik, biztos feltűnést kelt, hisz nemcsak a világ egyik legelismertebb, oscar díjas színésznője, hanem egy gyönyörű jelenség még a 70.születésnapján, a fia esküvőjén is. De éppen ezért nem lehet könnyű a közelébe férkőzni, neked sikerült?

-Nem nagyon! A szűk körén kívűl nem is engedett magához közel senkit. De tudja, hogy kell viselkedni egy világhírű sztárnak, mikor kell mosolyogni, pózolni és integetni...

Sztori: Mivel én nem tudtam a ceremónián részt venni, este hallottam, hogy Sophia milyen közvetlen volt az utcán várakozó emberekkel. A forgatókönyv szerint, a Bazilikából úgy távoztak a vendégek, hogy az autók egyesével odagurultak a lépcső aljához, beszálltak és a konvoj egymást követve indult. Sophia úgy gondolta, hogy neki még van ideje, így a testőrök figyelmeztetésének fittyet hányva, kiszállt a Bazilika oldalánál álló autóból és odament a várakozó tömeghez,beszélgetett velük, aláírásokat osztogatott és még meg is kérte a testőröket, hogy kellő távolságból hagyják őt vegyülni...

Nők, a másik nőt azonnal felmérik: mi van rajta, hogy néz ki...?

-Ez kimondva, kimondatlanul benne van a levegőben, oda-vissza! Sophia Loren tényleg gyönyörű nő! Nagyon csinos és rendkívűl elegáns. Tökéletes frizura és összehangoltság: nincs egy elkenődött szemfesték, egy rosszul választott kiegészítő, egy gyűrődés…Mintha most lépett volna ki egy magazinból! De nemcsak ő, a barátnői is...nem is tudom, hogy csinálják...?

Apropó barátnők! Semmi rivalizálás...?

-Akiket ő meghívott nyilván olyan barátnők voltak, akikkel szeretik egymást. Olyan igazi barátnők, ami nagyon ritka… volt olyan akivel szinte kéz, a kézben jártak.

Sztori: Sophia egyik legjobb barátnője mostanában a gyönyörű Sabrina Ferilli, aki első ránézésre megszólalásig úgy néz ki, mint a fiatal Ornella Mutti. Egy tévésorozatban játszott együtt a két színésznő, innen a barátság. A fiatal Sabrinát tartják az új Sophia Lorennek, akiért manapság megőrülnek az olasz férfiak. Sabrina, aki egyébként "Az élet szárnya" c. film főszereplője is, lelkesen mesélt a magyar filmek, különösen Szabó István filmjeinek szeretetéről.

Ezen az estén mégsem Sophia Loren volt a főszereplő. Te hogy láttad, milyen a viszony Sophia és Andrea között?

-Egy anya, aki szereti a fiát és látja, hogy boldog, elfogadja a fia választottját. Szerintem náluk is valahogy így zajlott. Szereti Andreát, nagyon kedves volt vele, semmi olyat nem láttam, amit általában a "szörnyű anyós típustól" várnának. Annál is inkább, mert Andrea teljesen más személyiség, mint ő!

Pedig Sophiát nagyon sok bírálat érte azért is, mert minden alapanyagot a vacsorához Olaszországból hozatott...

- Ebből talán sokan arra következtettek, hogy a művésznő egy hisztis sztár...? Örülök, hogy megragadhatom az alkalmat és megvédhetem Sophia Lorent és menedzserét Carlo Justit. A személyzettel történt rövid beszélgetéseimből kiderült, hogy ők nem is tudtak semmiről! A főszakács ragaszkodott ahhoz, hogy mindent Olaszországból szállítsanak, ugyanis ő csak azokból az alapanyagokból tudta százszázalékos minőségben elkészíteni az ételeket, amikhez ő hozzászokott.

VACSORA és PROTOKOLL.Magyar vagy Olasz vacsora?

Még az esküvőről is alig tudtunk valamit, máris fordulat történt: Sophia Loren megváltoztatta a királyi helyszínt és lemondta a magyaros menüsort! Kiderült, hogy az esküvői "eszem- iszom", csak olasz alapanyagokból történhet...

Sophia Lorennek vajon miért nem volt jó a magyar étel és a magyar bor? Te hallottál erről valamit?

-A helyszín megváltoztatásához nem tudok hozzászólni, a magyar ételekkel és borral kapcsolatban azonban meg kell védenem a művésznőt és menedzserét. A személyzettel történt beszélgetésekből kiderült, hogy mindketten nagyon szeretik a magyar konyhát és a jó magyar borokat is, tehát szó sem volt arról, hogy nekik nem jó!

A főszakács hozta meg azt a döntést, miszerint csak olasz alapanyagokból kíván dolgozni...

Nem túl szimpatikus hozzáállás. Sokan nem értik és bírálják is ezt...

-Pedig nincs ebben semmi különös. Egyszerűen csak kényelemről és megszokásról van szó: az általuk már megszokott alapanyagokból tudta úgy elkészíteni a megrendelt ételeket százszázalékos minőségben, ahogy azt tőle elvárják. (Ha jól belegondolok, nekem sem biztos, hogy a külföldi zselatinból ugyanolyan jól sikerülne a zselém a tortán, mert nem ismerem, még nem próbáltam ki...)

Tehát a művésznő és menedzsere valószínűleg nem is tudott arról, hogy mindent Olaszországból hoznak!

Hol készültek a finomságok?

-Magyar helyszínen! Ott az Akadémia konyháján.

Az ételek képeit látva, "királyi lakoma" volt ez. Hányan dolgoztak rajta?

-A főszakács – aki Athénban az olasz olimpiai csapatnak is főzött – Carlo Zarri mellett, Antonio Gabradoro mesterszakács feleltek az ételkölteményekért. Rajtuk kívűl, még huszonöten dolgoztak a konyhában. Az italokról az olasz sommeliere szövetség képviselői gondoskodtak, akik a legjobb albai borokat hozták el.

Hogy zajlott a vacsora?

Sztori: A kötelező, kb. egyórás fotózkodás és protokoll után (ami az engedélyezett külföldi sajtók számára kellett) a vendégek leültek a fenségesen megterített asztalokhoz. A háttérben játszott a zenekar miközben a násznép lassan és nyugodtan vacsorázott! De hogy ? Érdekesség, hogy annyi felszolgáló volt, hogy minden egyes vendégre jutott egy pincér! (Tizenhat felszolgáló és hoppmester érkezett Olaszországból, a többiek magyarok voltak. )

Ez azért érdekes, mert mikor elkezdődött a vacsora, a szmokingos, fehér kesztyűs felszolgálók úgy tálaltak egy-egy fogást, hogy a "felszolgáló hadsereg" megindult a vendégekhez, mindenkinek a kezében egy lefedett tányér. Mintha vezényeltek volna, egyszerre letették az asztalra a vendégek elé és egyszerre vették le a "fedőket" is! Hihetetlen látvány volt és mesteri munka.

Mit vacsoráztak a hírességek?

- Különböző olasz ételeket. Többek között, kapribogyós salátát, halételeket, "kagylós spagettit"...nem csak ízre, látványra is csodálatosak voltak!

A CSILLOGÁS… "Álom luxuskivitelben"

Ódákat zengtek már arról, hogy Andrea ruháját személyesen Armani hozta Budapestre. Csak az ő ruhájáért volt "felelős"?

-Armani úr tényleg személyesen, magánrepülőjén hozta Andrea ruháját, ami káprázatosan szép volt! De nem csak az övét, hanem természetesen Sophia Lorenét is ő maga vette kézbe, ő tervezte és hozta neki is. A fotókon is jól látszik, mennyire finom és elegáns.

Látva a fellépő estélyi ruhádat, azt hiszem a magyar tervezők sem vallottak szégyent...?

-Gyönyörű és igazán különleges ruhát kaptam S.Hegyi Luciátol erre az alkalomra, de az ő ruhájában ünnepelhetett a menyasszony édesanyja és testvére is. Az urakat sem felejtették el, mert Schiffer Miklós gondoskodhatott róluk. Nagyon elegánsak voltak!

Ékszerek?

- Ez sajnos tényleg nem publikus!

A nemzetközinek is mondható vendégsereg összeségében milyen képet alkotott?

- Erről az esküvőről elmondható, hogy egészen biztos, hogy senki nem bízott semmit a véletlenre, vagy az utolsó pillanatra. Minden hölgy "top" formáját hozta, tökéletesek voltak! Ahogy egy nagyvilági társasági eseményen lenni szokott: legfinomabb és legelegánsabb ruhákban láthattunk mindenkit, akik Hollywoodtól Kóreáig, mindenhonnan képviseltették magukat.

Mivel érkeztek a vendégek?

-Voltak akik magán repülőjükön, pl.Sabrina Ferilli is.

Hol lakott a násznép?

- Mindenki a "Four Seasons"-ben.

Mennyi időt töltöttek Magyarországon?

- A legtöbben már csütörtökön érkeztek és vasárnap utaztak haza. Ha jól tudom, csak egy kis belvárosi nézelődésre volt idejük.

A LAGZI

Hogy mulatnak a hírességek?

-A vacsora után már semmi formalitás nem volt, mindenki nagyon jól érezte magát. Átvonultak abba a terembe ahol én énekeltem és szinte mozi szerűen csak néztek és hallgatták a műsoromat. Nagyon megtisztelő volt, hogy figyelnek és utána persze "mindenki" táncra perdült, sőt énekeltek velem együtt!

Sztori: Sophia Loren huga, Maria például a New York, után olyan dalokat is énekelt, amiről azt gondoltam talán alig ismerik. A filmcsillagot sajnos nem tudtuk éneklésre bírni, pedig Eduárdo fia is próbálta rábírni, de még táncolni sem akart! Nagyon kedvesen foglalkozott a vendégekkel, de férjével Carlo Pontival együtt sokszor csak messziről mosolyogva figyelték az eseményeket. Láthatóan nagyon büszkék voltak fiaikra!

Meddig tartott a "buli"?

- Hajnali háromig! Sophia Loren is ott volt addig, mindenkihez volt egy kedves szava, mindenkinek megköszönte, hogy eljött és ő ment el utolsónak.